oáza Brandýs

Návrh a realizace úprav zahrady pro malířku a spisovatele

“Je nádherné být tady. R. M. Rilke”

Základem přístupu je zjednodušení a doplnění stávající kompozice, její barevnosti a členění. Zahrada se stává protipólem domu - její jednotlivé pokoje, které volně dotváříme, spolu navzájem komunikují a zároveň si zachovávají vlastní charakter i intimitu.

Inspirací nám zde byla nejen autorská tvorba budoucích uživatelů, ale také historická lokalita a s tím související uzavřenost zahrady obvodovou zdí, která navozuje pocit oázy klidu uprostřed města, s pestrými květy a vodními prvky. Úprava členění zahrady a doplnění prvků drobné architektury (zejména dvou pergol a technického zázemí) pak přirozeně vychází z různorodých potřeb a vnitřních návazností, rozložení stinných a osluněných ploch. Intimita oázy je posílena dosadbami v místech průhledů na nově vznikající objekty v sousedství.

Napravo od vstupní branky je nově realizovaná pergola s terasou, proti níž je vodní prvek s rozšířeným, výrazně kvetoucím záhonem. Podél terasy je možné projít za roh ke vstupu do domu, před nímž je umístěna menší terasa při obvodové zdi s posezením, lemovaná bylinkovým záhonem. Před ní se rozkládá pobytová travnatá plocha, přes níž se skrz průchod nízkým živým plotem dostaneme až do klidného kouta s koupacím jezírkem a pergolou v závěru zahrady. Obvodová zeď je lemována menšími stromy a popínavými rostlinami, které jemně člení hladké plochy stěn a zpříjemňují pobyt v horkých dnech.

Místo Brandýs
Zadavatel soukromý
Projektová fáze studie, postupná realizace a péče vč. autorského dozoru
Rok od 2019
Fotograf Alena Makovcová